Einde

Tekst video

Teksten video's 2024
Teksten video's 2023
Teksten video's 2022
Teksten video's 2021
youtube logo   Playlist met alle video's

Levenslang leren - Licht - Gods visitekaartje: IK BEN DIE IK BEN - Teksten die je moet ont-kaderen - Waarom antwoordt God niet meteen? - Kan het u niet schelen dat we vergaan!? - Het slachtoffer, de dader en de vriend - Yoga? Lees eerst de bijsluiter! - Het "Onze Vader" - Is Pasen een te mijden onderwerp?


#010 Levenslang leren
klaslokaal met paard youtube logo

Neem mijn juk op je, en leer van Mij ... (6')
20/12/2020

Tekst van de video

Levenslang leren is een noodzaak gezien de snelle evolutie van kennis en techniek. Maar je moet niet als eerste met alles mee zijn, want dat streelt de ijdelheid, leidt tot een grote ecologische voetafdruk, en misschien kan je dat geld beter besteden. Wanneer je echter te lang wacht, en in deze coronatijd geen smartphone hebt, dan wordt het leven moeilijk.
Maar levenslangs leren is vooral ook nodig op een ander terrein. Want Jezus zei
"Neem mijn juk op je, en leer van Mij, want Ik ben zachtmoedig en nederig van hart. Dan zullen jullie werkelijk rust vinden, want mijn juk is zacht en mijn last is licht." (Matteüs 11:29-30 NBV21)
Een juk wordt op een dier gelegd, zodat het een ploeg of een kar kan trekken. Je ziet rond de nek van dat paard zo'n juk of gareel. We moeten allemaal heel wat lasten dragen, en een goed juk helpt om dat te doen op zo'n manier dat we niet gekwetst raken. Het juk dat Jezus op zijn leerlingen legt, is zacht, en de last die Hij hen laat dragen is licht, en het gevolg van dat leerproces is dat de leerling werkelijk rust kan vinden. Dat is een prachtige belofte, die ook geldt voor ons.

Jezus wil van ons, een nieuwe mens maken, en ons een leerproces laten doorlopen waardoor ons karakter gevormd wordt, zodat ons doen en laten minder gericht is op onszelf. Dat leerproces is ook doorslaggevend voor de kwaliteit van het leven na dit leven. We zien vandaag hoe kwetsbaar de mens is, en dat roept de vraag op, of de dood het definitieve einde is. Veel mensen denken dat die vraag niet met zekerheid beantwoord kan worden, maar dankzij Jezus is dat wél mogelijk, en wanneer we nu, bij Hem in de leer gaan, dan weten we dat we ook straks met Hem eeuwig zullen leven in schitterende omstandigheden.
We moeten dus terug naar school, deels om intellectueel inzicht op te doen, deels om de theorie toe te passen in de leerschool van het echte leven.
Gods visitekaartje vermeldt heel wat functies, en een van die functies is leraar. Jezus was een rabbi, en Hij beloofde dat Gods Geest die rol van Hem zou overnemen.
"Dit heb Ik tot u gesproken, terwijl Ik nog bij u verblijf; maar de Trooster, de Heilige Geest, die de Vader zenden zal in mijn naam, die zal u alles leren en u te binnen brengen al wat Ik u gezegd heb. Vrede laat Ik u, mijn vrede geef Ik u. ... " (Johannes 14:25-27 NBV)
God gebruik als leraar de klassieke instumenten: de gom, de rode bic, en de markeerstift. Daarmee corrigeert Hij het dagboek van ons leven. Hij wijst fouten aan, zodat we bijleren. Hij gomt lelijke passages uit, en Hij geeft andere passages een intense mooie kleur.
Heel wat bladzijden in het dagboek van ons leven zijn niet zo mooi, want we volgen Gods instructies niet. We geven God niet het respect dat Hem toekomt, en we behandelden anderen niet zoals we zelf behandeld willen worden. Maar God kan het kwade uitwissen, zodat het ons niet blijft achtervolgen. Jezus nam onze schuld op zich, zodat wij rust en vrede kunnen vinden. Maar God dringt zich niet op. Hij gebruikt de gom slechts, wanneer we dat Hem uitdrukkelijk vragen. En we moeten zelf voor zover mogelijk onze fouten ook herstellen, en aan anderen vergeving schenken...
" ... Toen beleed ik u mijn zonde, ik dekte mijn schuld niet toe, ik zei: 'Ik beken de HEER mijn ontrouw' – en u vergaf mij mijn zonde, mijn schuld." (Psalm 32:5 NBV21)

En dan is er de rode bic. Die wordt gebruikt om de fouten aan te wijzen. Echte liefde gaat samen met correctie. Dat doet denken aan dat zachte juk waarover Jezus het heeft. Je vindt in de Bijbel veel teksten over de rode bic.
"Mijn zoon, je mag een vermaning van de Heer nooit terzijde schuiven en nooit opgeven als je door hem terechtgewezen wordt, want de Heer berispt wie hij liefheeft, straft elke zoon van wie hij houdt. Houd vol, het betreft hier immers een leerschool … " (Hebreeën 12:5-7 NBV21)
Dat lijkt een strenge tekst, maar we kunnen hem ook anders benaderen, want het is heel bijzonder dat die volmaakte God ons wil aanspreken als zoon of dochter!

God hanteert tenslotte ook de markeerstift. Die kan onze persoonlijkheid en ons handelen doen schitteren. Paulus beschrijft hoe dit zelfs kan in een cultuur gekenmerkt door ontevredenheid, anarchie en immoraliteit.
"Doe alles zonder morren en tegenspreken, opdat u zuiver en smetteloos bent, onberispelijke kinderen van God te midden van een verdorven en ontaarde generatie, waartussen u schittert als sterren aan de hemel." (Filippenzen 2:14-15 NBV)
Ook u kunt dat zachte juk en die rode bic aanvaarden, proper gemaakt wordt door die gom, en gaat schitteren door die markeerstift. Dat wensen we jullie toe!

Begin van de pagina


#009 Er is licht aan het einde van de tunnel.
beamer youtube logo

over Hiskia en Jesaja (7')

Tekst van de video

Er is licht aan het einde van de tunnel. Dat is de boodschap van de profeet Jesaja, en zijn woorden worden vaak aangehaald in de kersttijd.
"Het volk dat in duisternis ronddoolt ziet een schitterend licht. Zij die in het donker wonen worden door een helder licht beschenen. U hebt het volk weer groot gemaakt, diepe vreugde gaf u het, blijdschap als de vreugde bij de oogst, ... Het juk dat op hen drukte, de stok op hun schouder, de zweep van de drijver, u hebt ze verbrijzeld... Iedere laars die dreunend stampte en elke mantel waar bloed aan kleeft, ze worden verbrand … (Jesaja 9: 1 - 4)"
"Een kind is ons geboren, een zoon is ons gegeven; de heerschappij rust op zijn schouders. Deze namen zal hij dragen: Wonderbare raadsman, Goddelijke held, Eeuwige vader, Vredevorst. Groot is zijn heerschappij, aan de vrede zal geen einde komen. … (Jesaja 9: 5 - 6)"

Jesaja leefde in een turbulente tijd. Maar hij had een bijzonder contact met God, en was als een beamer die Gods gedachten projecteerde. In het donker zie je heel goed die woorden. Eerst lezen we: ronddolen in het duister, wonen in het donker, een juk, stok, zweep, stampende laarzen en bebloede mantels . Maar dan komt er licht, herstel, vreugde en rijkdom, juk, stok en zweep worden verbroken. Dat gebeurt dankzij een nieuwe leider, want leiders hebben een grote invloed op de samenleving, ten goede of ten kwade. Het Joodse volk kende vooral slechte leiders, en keek uit naar een koning in de stijl van David. Maar Jesaja's beschrijving overtreft alle verwachtingen, want er is sprake van een eeuwige vader, goddelijke held, wonderbare raadsman. En van vrede en heerschappij die eeuwig duurt. Die woorden leken wel heiligschennis.
Jesaja illustreert zijn boodschap met de symboliek van een schitterend helder licht. Dat wijst op leven, en op waarheid. Want de waarheid "komt aan het licht".
Het volk … ziet een schitterend licht en wordt … door een helder licht beschenen.
Je ziet een evolutie: een volk dat verdwaalde in de duisternis, ziet eerst "licht aan het einde van de tunnel". Maar dan verlaten ze de tunnel en worden ze door dat licht beschenen. Alles krijgt kleur en mensen worden blij. Dat licht houdt verband met die nieuwe koning, maar wie wordt daarmee bedoeld? Profetische woorden hebben veelal betrekking op meerdere situaties. De belofte wordt dan telkens op een rijkere manier vervuld. Dat is hier ook het geval want Jesaja's woorden zijn toepasselijk op drie situaties, en de intensiteit van het licht wordt alsmaar sterker.

De belofte heeft vooreerst betrekking op hetgeen zich afspeelt ten tijde van Jesaja. Rond 700 v.Chr. werd het Joodse volk bevrijd van de Assyrische overheersing en dat gebeurde onder de regering van Hiskia. Hij was een koning die mensen hielp om terug te keren, naar God, en naar elkaar. Er kwam licht en vrede in duistere tijden en een volksfeest zoals onze grootouders ook gevierd hebben. Het verhaal rond Hiskia illustreert dat een volk door God gezegend en beschermd wordt, wanneer het Hem - de bron van licht en leven - erkent. We hebben nu twee streepjes licht, en er is dus nog veel ruimte voor verbetering.

De 2e situatie speelde zich 2000 jaar geleden af. Dan werd een bijzondere koning in Bethlehem geboren. Op kerstdag is daar veel aandacht voor, maar eigenlijk moet onze aandacht uitgaan naar de volwassen Jezus.
De hooggegrepen woorden van Jesaja blijken nu echt niet overdreven. Mijn vrede geef ik u, zegt Jezus. Wie Mij gezien heeft, heeft de Vader gezien. Hij is de goddelijke held en onze adviseur.
Jezus legt het fundament voor de bevrijding van de mens. Want veel problemen vinden hun oorsprong in ons egoïsme, waardoor we onszelf tot God verheffen. Jezus gaf zijn leven, opdat we die donkere tunnel zouden verlaten. Zijn licht straalt diep in de innerlijke mens en raakt de kern van het menselijk probleem.
Niet alleen het licht, maar ook het signaal is nu sterker, zodat we God kunnen bereiken op een wijze die voorheen niet mogelijk was.
Maar het licht wordt door velen niet opgemerkt. En een volksfeest is er evenmin, integendeel we zitten volop in de moeilijkheden. We hebben nood aan een volgende fase om die woorden van Jesaja waar te maken - een fase waarin die goddelijke koning echt regeert, en vrede alomtegenwoordig is.

We leven in een moeilijke tijd, en er komt veel op ons af dat onze toekomst hypothekeert. Maar via de beamer van Jesaja en hetgeen Jezus zelf gezegd heeft, weten we dat er ook licht is aan het einde van die tunnel.
Dat brengt ons bij een derde situatie waarin die beloftes helemaal bewaarheid worden. Ook wat betreft die "eeuwige vrede en heerschappij". Want Jezus beloofde om op een grootse wijze terug te keren naar deze wereld. Dat klinkt door in die geloofsbelijdenis "wij belijden tot Gij wederkeert, dat Gij verrezen zijt" en ook in de woorden "uw rijk kome" van het Onzevader.
Is het niet evident dat God zal ingrijpen wanneer alles vast zit, want Jezus is de alfa en de omega, Hij omvat de geschiedenis. Hij stond aan het begin, is 2000 jaar geleden langsgekomen, en Hij zal ook aan het einde staan, om dat om te vormen tot een nieuw begin. Dat is wat Hij beloofd heeft. Dan pas zal het licht op volle sterkte schijnen, dan pas is er echt herstel.
Maak kennis met Jezus en wordt door hem vernieuwd, zodat je straks ook kan genieten van dat schitterend licht aan het einde van de tunnel!

Begin van de pagina


#008 Gods visitekaartje: IK BEN DIE IK BEN
Gods visitekaartje youtube logo

Hoe God zich aan de mens kenbaar maakt (7')
6/12/2020

Tekst van de video

Wanneer je iemand ontmoet en je zijn of haar naam en contactgegevens niet noteert, dan kan je die nadien niet meer bereiken. Maar krijg je een visitekaartje, dan heb je de naam, de functie en contactgegevens en dat kan het begin zijn van een professionele of persoonlijke relatie.
Veel mensen veronderstellen dat er misschien wel een God is, maar ze kennen zijn naam niet, zijn functies, zijn contactgegevens… En wanneer ze in moeilijkheden zitten, gaan ze misschien ergens een kaarsje branden, in plaats God persoonlijk aan te spreken.
Dat doet mij denken aan een vrouw die in Brussel werk zocht voor een meisje in moeilijkheden. Ze stapte een zaak binnen en vroeg naar de hoofdverantwoordelijke. Na lang aandringen kwam die opdagen, en hij vroeg misnoegd waarom zij hem per se wou spreken. Zij antwoordde dat wanneer zij om iets bidt, zij toch ook altijd de grote baas aanspreekt. De man moest lachen en het ijs was gebroken.
Maar God is niet zoals die manager die liever niet gestoord wil worden. Neen, Hij heeft zijn naam, functies en contactgegevens gepubliceerd in het meest verkochte boek ter wereld - er zijn nu meerdere miljarden bijbels, online versies niet meegerekend. Wie wil kan Hem contacteren.

Maar hoe heeft God zijn contactgegevens gepubliceerd? 3500 jaar geleden kreeg Mozes Gods visitekaartje. Ik lees:
"'De jammerklacht van de Israëlieten is tot Mij doorgedrongen en Ik heb gezien hoe wreed de Egyptenaren hen onderdrukken. Daarom stuur Ik jou nu naar de farao: jij moet mijn volk, de Israëlieten, uit Egypte wegleiden.’ … Maar Mozes zei: ‘Stel dat … ze vragen: 'Wat is de naam van die God?' Wat moet ik dan zeggen?’ Toen antwoordde God hem: 'Ik ben die Ik er zijn zal. Zeg daarom tegen de Israëlieten: 'IK ZAL ER ZIJN heeft mij naar u toe gestuurd.' Ook zei hij tegen Mozes: ‘Zeg tegen hen: 'DE HEER heeft mij gestuurd, … de God van Abraham, de God van Isaak en de God van Jakob.' ... " (Exodus 3:9-15 NBV)‬‬‬
Mozes wou natuurlijk niet alleen Gods naam kennen. Hij wou ook weten wie God eigenlijk is. Is Hij in staat om de Israëlieten te bevrijden van die Egyptische overmacht?
Gods antwoord bevat geen klassieke naam, maar een omschrijving. Op het visitekaartje staan enkele vertalingen afgedrukt: "Ik ben. Ik ben die Ik ben, Ik ben degene die er altijd is, Ik zal zijn, die Ik zijn zal. "
‘IK BEN' houdt in dat God de eeuwige is die alles overstijgt en tegelijk actief aanwezig is. Hij bestond, bestaat en zal bestaan, en hoort niet thuis in een veranderende lijst van afgoden! Dat is de garantie die Mozes meekrijgt.

Maar de naam IK BEN werd van bij de aanvang al aangevuld met de omschrijving "de God van Abraham, Isaak en Jakob." Ook al begrijpen wij zijn naam niet echt, de Oneindige kent onze naam en wil ook onze God zijn.
De filosoof Cornelis Verhoeven zei:
"God is naamloos, maar zijn anonimiteit is het tegendeel van afwezigheid; zij is geladen met oneindig veel mogelijkheden van benaming. Er is alleen een keuze tussen het verzwijgen, en de litanie van duizend - en dus altijd te weinig namen."

Sinds God zijn visitekaartje aan Mozes gaf, werd die naamloosheid gaandeweg meer en meer omschreven. God kreeg titels zoals HEER - want Hij is baas over alles. Hij is Koning, maar ook Herder en Knecht want Hij wil ons helpen, Legeraanvoerder, en Rechter want Hij zal over ons oordelen. Wie Hij is werd ook verduidelijkt met allerlei werkwoorden: Hij onderwijst, beschermt en troost. Hij bevrijdt, voorziet in onze noden en geneest.
En God werd bekleed met adjectieven, want Hij is de Almachtige, de Allerhoogste en zoveel meer …
En zo raakt het sobere visitekaartje helemaal volgeschreven.

Maar God verlangt zich verder te openbaren. De naamloze God wou illustreren wie Hij werkelijk is, en Hij doet dat door zelf mens te worden. Door Yeshua of Jezus krijgt God een menselijk gezicht en wordt Hij ook aanspreekbaar met een gewone naam.
En ook die naam kan worden aangevuld met nieuwe titels en omschrijvingen. Als Gods evenbeeld vult Jezus de oorspronkelijk naam IK BEN, steeds weer aan met nieuwe woorden.
"IK BEN ... het licht der wereld ... de eerste en de laatste ... het brood dat leven geeft ... de opstanding en het leven ... de weg, de waarheid en het leven ... IK BEN het die is, die was en die komt, de Almachtige."
Het zijn straffe uitspraken, maar Jezus liet het niet bij woorden: alle titels, adjectieven en werkwoorden die Jahweh werden toegedicht, en al zijn aanspraken, werden in de praktijk omgezet. Jezus beantwoordde de levensvragen, Hij zorgde voor een radicale ommekeer ten goede in tal van levens. Hij vermenigvuldigde voedsel, stilde de storm, genas de zieken. Hij schonk vergeving. .. en Hij gaf zijn leven, opdat de mens eeuwig met God zou leven. Zo werd Hij de levende illustratie van die naamloze God wiens wezenskenmerk goedheid en liefde is.

Wat Jahweh en wat Jezus gezegd en gedaan hebben, is na te lezen in de Bijbel. Je leest daarin hoe God onze schuld vergeeft en levens verandert, en daar valt veel over te zeggen. Deze video is als een visitekaartje met contactgegevens, zodat je Hem en misschien ook ons beter kan leren kennen.

Begin van de pagina


#007 Waarom antwoordt God niet meteen?
Rechter en weduwe youtube logo

De parabel van de rechter en de weduwe (7')
8/11/2020

Tekst van de video

Als je vandaag een juridisch geschil hebt, dan ga je naar een advocaat. Vroeger moest je rechtstreeks naar de rechter stappen, en Jezus vertelt over een weduwe die dat deed, maar zonder resultaat. Want de rechter was een goddeloze man. De vrouw bleef echter aandringen en tenslotte zei de rechter: Ik zal haar geven waarop ze recht heeft. En dan zegt Jezus: "Als die onrechtvaardige rechter zoiets kan zeggen, zal God zeker recht doen aan Zijn kinderen die Hem er dag en nacht om smeken! Zal Hij hen laten wachten? Nee! Hij zal hen vlug antwoorden." (Lucas 18:6-8 HTB)
Maar onze ervaring is anders, want vaak moeten we lang wachten op Gods antwoord. Lucas schrijft trouwens dat Jezus met dit verhaal duidelijk wil maken dat men altijd moet blijven bidden, net zolang tot het antwoord komt. Willen we dat God ons gebed beantwoordt, dan moeten we dus, net als die weduwe, volharden in onze vraag. We mogen de moed niet opgeven.

Maar waarom antwoordt God niet meteen? … Hij is toch almachtig! Eerst dit: Jezus vertelt dit verhaal aan zijn volgelingen. Volgeling wilt zeggen dat je in dezelfde richting loopt en dat je de instructies van de reisleider ook volgt. De farizeeën liepen in de tegengestelde richting, en dan kan je niet verwachten dat de reisleider je vragen beantwoordt. Maar ik veronderstel dat jij in de goede richting loopt, en toch niet direct een antwoord krijgt op je vragen. Die vertraging kan meerdere oorzaken hebben, en ik zal er vandaag een aantal noemen.

De verhoring van een gebed - bv. een gebed voor het welzijn van je kinderen - vereist veelal een project. Er moeten dan meerdere etappes doorlopen worden, alvorens het eindresultaat bereikt wordt. Zo zit het leven nu eenmaal in elkaar! Willen we op het werk iets realiseren, dan wordt dat voorgelegd aan de grote baas. Is hij akkoord, dan wordt een stappenplan opgesteld met toewijzing van middelen… en dan volgt de uitvoering. Misschien zijn er incidenten: een vakman die niet komt opdagen. Plan A wordt dan vervangen door plan B. Maar omdat er tal van hindernissen kunnen zijn, en omdat al die mensen ook andere dingen moeten doen, moet je alles ook blijven opvolgen. Veel projecten sterven een stille dood, omdat de initiatiefnemer niet aandringt, of er niet meer in gelooft.

Wanneer God een gebed verhoort, is dat antwoord vaak het resultaat van een project. Eerst oordeelt God op een ondeelbaar ogenblik of het gebed ontvankelijk is. Dat vraagt geen tijd, want Hij is over alles geïnformeerd. Dan stelt Hij een plan op en zorgt Hij voor de taakverdeling, de keuze van de medewerkers en hun eventuele bijscholing zodat ze de taak kunnen uitvoeren, …
Soms is een stappenplan overbodig en antwoordt Hij direct door middel van een wonder. Maar meestal komt Gods antwoord doorheen het gewone leven. Want God heeft mensen talenten gegeven en Hij vindt dat ze elkaar moeten helpen. Door dat te doen, kunnen al heel veel gebeden beantwoord worden!

Maar God werkt achter de schermen mee om die mensen met hun talenten in te zetten. Hij kan, in antwoord op ons gebed, een project opstarten, en het gewone leven bijsturen zodat vraag en aanbod elkaar vinden. Wat dan gebeurt kan "een gelukkig toeval" lijken. Maar dat is vaak Gods manier om discreet tussenbeide te komen - zoals een zekere Theophile Gautier - whats in a name! - in 1845 ook al dacht. "Le hasard, c'est peut-être le pseudonyme de Dieu, quand il ne veut pas signer."
God regelt ontmoetingen die nodig zijn. Of Hij zorgt er voor dat we het juiste boek te lezen krijgen, of een passage in de bijbel die het antwoord geeft op onze vraag. Of Hij spreekt iemand aan, die de nood zou kunnen lenigen. Hij doet dat op een subtiele wijze, bv. door het geweten aan te spreken. Maar is die persoon niet geneigd om mee te werken, dan zal God een andere weg kiezen.
Die uitleg klinkt heel menselijk – alsof een alwetend God niet op voorhand weet op wie Hij wel of niet kan rekenen. Maar toch lijkt God vaak op die manier te werken, via het door Hem bijgestuurde gewone leven. Hij geeft mensen zo de kans om mee te werken aan de verhoring van andermans gebed.
God werkt dus vaak met mensen en dat vraagt tijd. Ik heb al gezegd dat veel projecten een stille dood sterven, omdat de initiatiefnemer er niet meer in gelooft. De weduwe bleef geloven in haar zaak, en Jezus wil dat we haar voorbeeld volgen.

God werkt dus via een stappenplan. Maar vaak gaat een van die stappen over diegene die het gebed heeft uitgesproken. Wanneer die teveel bezig is met zichzelf, wordt bijscholing de eerste zorg. Het antwoord op het gebed schuift dan naar de achtergrond, want het probleem ligt elders. Misschien veroorzaakt dat frustratie, en het duurt wel even alvorens we inzien dat we in ons gebed de foute vragen stellen. Gebed kan zo leiden tot verandering in onszelf. Dat is trouwens Gods voornaamste doel: dat we meer op Jezus gaan lijken.
Dat brengt ons bij een andere uitspraak van Jezus, en daarmee zal ik afsluiten: "Vraag God meer arbeiders te sturen om de oogst binnen te halen. Want de oogst is groot, maar er zijn te weinig arbeiders." (Lucas 10:2 HTB) God heeft een tekort aan mankracht, een tekort aan mensen die door Hem ingezet kunnen worden om de grote nood te lenigen. In plaats van mij te fixeren op de vraag waar Gods antwoord blijft, kan ik misschien bidden: Maak mij gevoeliger en attenter, zodat ik noden rondom mij herken, en mijn talenten gebruik om een antwoord te zijn op het gebed van anderen, en op maatschappelijke noden.

Begin van de pagina


#006 Teksten die je moet ont-kaderen
kadertjes met teksten uit 1 Korinthiers 13 youtube logo

De liefde beschreven in 1 Korinthiërs 13 (6')
22/11/2020

Tekst van de video

Paulus beschrijft in een brief aan de Korintiërs met veel diepgang wat echte liefde inhoudt. Die woorden worden vaak ingekaderd, zoals je hiernaast ook ziet. "De liefde is geduldig, de liefde is vriendelijk, de liefde is niet jaloers. Zij doet niet gewichtig en is niet trots, zij kwetst niet, is niet egoïstisch en voelt zich nooit beledigd, zij neemt niemand iets kwalijk" Je moet de volledige tekst eens nalezen in de Bijbel (1 Korintiërs 13 HTB).
‭‭‬‬‬‬‬Sommige Bijbelteksten zijn zo bijzonder dat ze vaak ingekaderd worden. Ze zijn heel mooi geformuleerd, en maken deel uit van een klasse apart, een beetje zoals de Mont Ventoux - voor wielrenners een col buitencategorie.
Je komt die teksten overal tegen: op tegeltjes, op kaartjes en op Instagram. Maar Johan Cruijff zei eens "Elk voordeel, heb zijn nadeel" en dat is ook het geval met die Bijbelteksten. Want door hun schoonheid komen ze terecht in de categorie van de onbereikbare idealen en dreigen ze hun effect te verliezen. Of ze worden zo vaak geciteerd dat ze ons niet meer aanspreken. We lezen eroverheen, of we lezen niet meer met verwondering.
Die teksten zijn letterlijk én figuurlijk ingekaderd. Ze hangen aan de muur, ze behoren tot het decor, en niet meer tot het echte leven. We moeten die teksten daarom ont-kaderen door ze uit dat romantische kader te halen en te plaatsen in het gewone leven, want daarvoor zijn ze bedoeld. Hun echte plaats is het gewone leven!

Dat is ook zo bij de mooie woorden van een liefdesbrief. Het is in de dagdagelijkse realiteit dat zal blijken of die woorden echt gemeend zijn. Lukt het in het echte leven, dan mag de tekst ook in dat mooie kadertje opgehangen worden. Lukt het niet in het gewone leven, dan wordt het kadertje weggehaald, want dan klinken die mooie woorden als een aanklacht - als het bewijs van het falen.
Ik zal de tekst ont-kaderen en plaatsen in het gewone leven door middel van een getuigenis dat ik op een website vond en dat dateert van de pre-coronatijd. Het gaat over een ongeduldige vrouw die op de tekening in het rood werd ingekleurd. Ik lees voor:
"Afgelopen week moest ik in het ziekenhuis zijn. Ondanks drie geopende balies stonden er lange rijen. Al snel kreeg ik gezelschap van een vrouw van een jaar of 50. 'Amaai! Zoveel volk! Vorige keer kon ik zo doorlopen.' Alert volgde ze iedere beweging in de wachtrij. Op een gegeven moment ging een ouder echtpaar uit onwetendheid vooraan staan. 'Hela, achteraan aansluiten hé', riep mijn buurvrouw geërgerd. 'We moeten allemaal op onze beurt wachten. Gij ook!' De vrouw keek mij aan met een blik van 'Hoe is het mogelijk?!' en vervolgde haar kruistocht tegen andermans ongeduld: 'Op de parking was het ook al van dat. Ik wilde mij parkeren en zo’n bullebak in nen chique auto pakte mijn plek af.' En dan zag de buurvrouw iemand die met een snelle beweging een zojuist geopende extra balie annexeerde. Verontwaardigd beet ze me toe: 'Ziet u dat niet? U was vóór haar!' 'Ach ja, ik ben ook zo aan de beurt.' 'Ja, maar, nu moet ík ook weer langer wachten! t'Is tegenwoordig toch erg met al dat ongeduld!'

Het stukje illustreert hoe het niet moet. Want er is sprake van ongeduld, afgunst op die bullebak in die chique auto, en op de persoon die direct kon aanschuiven aan de extra balie. Er is zelfgenoegzaamheid, boosheid, het toerekenen van het kwade, onverdraagzaamheid …
Wellicht herkennen we hierin ook onszelf een beetje. Het doet denken aan de kassa in het warenhuis, of het wachten in de apotheek waar iemand zijn leven aan het vertellen is. Dat zijn goede oefeningen in geduld en liefde.

Op zo'n moment zien we hoe moeilijk we het hebben wanneer we een beetje moeten wachten, of wanneer we minder geluk hebben dan iemand anders. Onze verontwaardiging is selectief, en dient ons eigenbelang. Het lijkt dan wel dat het kadertje aan de muur daar hangt om anderen te herinneren aan het feit dat ze rekening moeten houden met mijn belangen! Maar dat is niet de bedoeling van die mooie teksten.
Die kleine incidenten in het dagelijkse leven lijken misschien geen belang te hebben. Maar ze zijn wél relevant. Want het zijn kleine repetitieve oefeningen om geduld en liefde aan te leren. God verlangt van elk van ons dat we de kadertjes met die mooie woorden van de muur halen, en integreren in het dagelijkse leven. De moeilijkheden die we daarbij ervaren illustreren dat we nog wat te leren hebben, en dat we uit onszelf die hoge standaard die God vooropstelt, niet kunnen bereiken.

Jezus is de belichaming van die teksten over de liefde, zoals God die ziet. Enkel Hij voldoet ten volle aan de beschrijving. Maar God roept ons op om zelf ook te groeien in de liefde, en Hij wil ons daarin ook bijstaan.
Hij doet dat in eerste instantie door onze ogen te openen voor het feit dat er ook bij ons nog een en ander schort. Dat inzicht noemen we in het Bijbelse taalgebruik zondebesef. Het is nodig dat we onze nood inzien, dat we bereid zijn onze onmacht te erkennen, en ernaar verlangen om anders te worden. Dat is de eerste stap om hulp van God te kunnen ontvangen. God wil zijn liefde uitgieten in ons hart, en ons in staat stellen om die mooie woorden ook persoonlijk te ervaren. Hij vernieuwt ons en gaandeweg kleuren die eigenschappen dan onze persoonlijkheid en ons leven. En dat is goed voor onszelf, en goed voor de mensen rondom ons! Die goddelijke liefde leren kennen of beter leren kennen, dat is wat ik jullie toewens!

Begin van de pagina


#005 Kan het u niet schelen dat we vergaan!?
Jezus stilt de storm youtube logo

Jezus stilt de storm op het meer (5')
25/10/2020

Tekst van de video

In de evangeliën lezen we, hoe Jezus met zijn discipelen per boot het meer van Galilea oversteekt. Die overtocht is amper 7 km, maar ze dreigt uit te monden in een catastrofe, want er steekt een hevige storm op. Het lijkt wel een orkaan, en de discipelen vrezen voor hun leven.
De situatie is een beetje ironisch, want de discipelen waren ervaren vissers. Ik denk dat Petrus met de nodige fierheid aan die Timmerman heeft uitgelegd hoe je een schip bestuurt, en wat je moet doen wanneer het stormt. Maar zo'n storm hadden ze niet eerder meegemaakt ... dat gaan ze niet overleven!
Jezus lag in een diepe slaap op de achtersteven. In paniek maken ze Hem wakker, en ze roepen: "Meester, kan het u niet schelen, dat we vergaan?" (Marcus 4:38 NBV)
Jezus helpt niet om het water uit de boot te kieperen. Neen, Hij spreekt de storm toe, en het wordt windstil. Maar Hij wijst zijn leerlingen ook terecht, met de woorden "Waarom hebben jullie zo weinig moed? Geloven jullie nog steeds niet?" (Marcus 4:40 NBV)

En dan gebeurt iets vreemds, want nu het helemaal stil geworden is, lezen we "ze werden bevangen door grote schrik." (Marcus 4:41 NBV) Het lijkt dat ze nu pas echt bang zijn! Waarom die grote schrik, nu de storm voorbij is? Omdat ze Jezus’ goddelijke macht hebben ervaren. Nu pas beseffen ze, wie Jezus echt is, en zien ze ook hun eigen zwakheid. Hun godsbeeld wordt gecorrigeerd. Jezus weet dat ze later te maken zullen krijgen met andere stormen, en dan zal Hij er niet meer in levende lijve bij zijn! Jezus wil dat ze daarop voorbereid zijn en dat hun geloof en vertrouwen in God groeit.

Ook wij zijn door de coronacrisis in een storm terecht gekomen. Onze situatie lijkt een beetje op die van de discipelen. En net zoals Petrus Jezus heeft uitgelegd hoe je een schip bestuurt, denken ook wij misschien dat we het beter weten. Het leek dat wij het allemaal onder controle hadden. We konden het allemaal wel aan, en we hielden niet echt rekening met wat God van ons vraagt. Eigenlijk hadden we God niet nodig! Maar dat is natuurlijk een misplaatste fierheid, want er loopt in onze wereld heel veel fout. We gaan niet met elkaar en ook niet met de schepping om zoals God dat van ons verwacht. En dan is er die onverwachte storm, die alles tot stilstand brengt, en waar niemand controle over heeft. Plots zien we onze machteloosheid, en we vragen ons af hoe het verder moet.

Ook vandaag stellen sommigen die vraag: Kan het God niet schelen dat we vergaan? Moeten we Hem wakker maken? Het is een pijnlijke vraag omdat het God natuurlijk wél kan schelen, hoe het met de wereld gaat, en hoe wij het stellen. Hij heeft er alles voor over opdat we niét zouden vergaan. Dat gaat in de eerste plaats over onze eeuwige bestemming, maar God is ook geïnteresseerd in onze dagelijkse noden hier en nu: onze ziekte of armoede, onze gevoelens van eenzaamheid en ontmoediging ...

Maar Jezus stelt ook aan ons, die tegenvraag: "Geloven jullie dat God kan en wil helpen?" Een diep vertrouwen in Jezus is veel meer waard dan een paniekerig verwijt, gericht tot een onbekende God. Nu het stiller is geworden, en veel menselijke zekerheden weg-vallen, horen wellicht meer mensen die tegenvraag van God. Geloven jullie dat Ik kan en wil helpen?

Via deze video's willen we je bijstaan om die vraag te beantwoorden. Want ook jouw leven kan rijker worden wanneer je God leert kennen, of beter leren kennen.
Tweeduizend jaar geleden werd de storm door Jezus onmiddellijk gestild. Vandaag blijft de storm maar duren, en wetenschappers zeggen dat er meer van die pandemieën kunnen komen. En ook meer gewone stormen en orkanen, nu het klimaat ontregeld is. Maar God wil ook jou in moeilijke tijden nabij zijn en helpen. Zelfs al blijft het stormen rondom ons, God kan de stormen in onze gedachten en gevoelens stillen, en Hij kan voorzien in onze noden.
Wanneer ons geloof in Hem groeit, en wanneer we, voor zover mogelijk, zelf ook anderen helpen, dan geven we God de ruimte om ons te helpen waar dat nodig is. Dat is het wat wij jullie van harte toewensen!

Begin van de pagina


#004 Het slachtoffer, de dader en de vriend
de kruisdood youtube logo

De betekenis van de kruisdood (22')

Lees het artikel

6/08/2019

Begin van de pagina


#003 Yoga? Lees eerst de bijsluiter!
Yoga youtube logo

Brengt yoga ons dichter bij God? (24')

Lees het artikel

24/06/2019

Begin van de pagina


Het #002 Onze Vader - een gesprek met God
onze vader youtube logo

(20')

Lees het artikel

30/05/2019

Begin van de pagina


#001 Een bewogen weekend
Pasen youtube logo

Is Pasen een te mijden onderwerp? (18')

Lees het artikel

5/04/2019


Teksten video's 2024
Teksten video's 2023
Teksten video's 2022
Teksten video's 2021

youtube logo   Playlist met alle video's
Begin