Wil je het artikel lezen? "Neem en eet, dit is mijn lichaam - 3 p."
Einde


Het laatste avondmaal

Een korte zoektocht naar schilderijen over "het laatste avondmaal" geeft gegarandeerd veel resultaten. Niet verwonderlijk, want de groepsfoto van Jezus met zijn discipelen leent zich tot idyllische taferelen.

Met die schilderijen kan je een album samenstellen, met vooraan het etiket "karakterstudies". Jezus wordt dan omringt door stevig gebouwde figuren. Mannen die je met wat fantasie zo weer als visser aan het werk kan zien. Johannes  - steeds aanleunend bij Jezus - springt wel wat uit de band: veel jonger dan de anderen en veel gevoeliger: de filosoof in wording. De foto werd meestal genomen na Jezus' uitspraak dat één van hen Hem zal verraden. Je ziet dan de verwarring en de discussie. Ook wel onenigheid omtrent de vraag wie de belangrijkste is. Voor Judas wordt de grond te heet. Hij zit met andere gedachten en maakt aanstalten om er van door te gaan.

Hiernaast "het laatste avondmaal" van Jacopo Bassano (ca. 1515 - 1592) met zo'n karakterstudie. Met mensen die er "normaal" uitzien en waarmee de oudere toeschouwer zich misschien kan identificeren. Mensen van vlees en bloed, die van Jezus houden, maar ook nog eens ruzie kunnen maken… Slechts die Ene in het centrum wordt hier gezien als "heilig".


Het laatste avondmaal

Maar je kan ook een tweede album samenstellen met een ander genre schilderijen. Het accent ligt op de tekenen van brood en wijn. De fotograaf vereeuwigt dan het moment waarop Jezus het brood neemt en de bekende woorden uitspreekt. Hier zie je geen vissers, geen mensen die het moeilijk hebben met elkaar. Wel een tafereel met figuren met een onwezenlijk vroomheid. Op het schilderij hieronder met een aureool: voortijdig heilig verklaard op dit laatste avondmaal. Ook het brood is niet meer als brood herkenbaar. "Het laatste avondmaal" van Juan de Juanes (ca. 1523 - 1579) werd aangepast aan de liturgie zoals die bestond toen hij in 1560 het penseel hanteerde. Maar hoeveel mensen kunnen zich nog herkennen in zo'n soort vroomheid?


Begin
Wil je het artikel lezen? "Neem en eet, dit is mijn lichaam - 3 p."
auto