Wil je het artikel lezen? "Een liefdeslied - 5 p."
Einde


Lovesongs zijn poëtische teksten, zwevend op romantische muziek. Het middel bij uitstek om de euforie van de verliefdheid of de gedegen rijkdom van de beproefde liefde, te vertolken. Hiertoe een beter instrument, dan de beeldende kunst. Wie een beeldhouwwerk met een verliefd koppel aanschouwt, observeert als een toeschouwer andermans geluk en dreigt soms op een voyeur te lijken.

songtekst Van Veen

Wie daarentegen lovesongs beluistert, blijft geen buitenstaander. Met wat verbeelding eigent hij zich de woorden toe en integreert hij ze in eigen leefwereld. Poëzie, ontleend aan iemand met meer artistiek talent, wordt zo de vertolker van gevoelens die zo ver reiken dat men ze anders niet uitgesproken krijgt. Gevoelens die misschien iets weergeven van het eigen leven. Of ze verwoorden de heimwee naar een ideaal waar elk mens ten diepste naar verlangt. Eens men muziek en tekst van buiten kent, heeft men zo'n kunstwerkje altijd binnen handbereik.

Zo'n songs heb je in alle talen. Een mooi voorbeeld is "Liefde van later", meeslepend gezongen door Herman van Veen. Tekst en muziek komen van Jacques Brel en de Nederlandse vertaling van Lennaert Nijgh. In dit lied ligt de euforie in het verleden. Wat overblijft is beproefde liefde.


Heel mooi is ook "Et si tu n'existais pas" van Joe Dassin. Een tekst die wijst op de zinloosheid van het bestaan wanneer iemand niet bemint en zelf ook niet bemind wordt. De song verwoordt een transcendent verlangen naar een allesoverstijgende liefdesrelatie en geeft een idee van wat er in God omging toen Hij de mens schiep.

Et si tu n'existais pas…

Et si tu n'existais pas,
dis-moi pourquoi j'existerais
Pour traïner dans un monde sans toi,
sans espoir et sans regret

Et si tu n'existais pas,
j'essaierais d'inventer l'amour
Comme un peintre qui voit sous ses doigts
Naître les couleurs du jour
et qui n'en revient pas.

Et si tu n'existais pas,
dis-moi pour qui j'existerais
Des passantes endormies dans mes bras
que je n'aimerai jamais

Et si tu n'existais pas,
je ne serais qu'un point de plus
Dans ce monde qui vient et qui va,
je me sentirais perdu
j'aurais besoin de toi

Et si tu n'existais pas,
dis-moi comment j'existerais
Je pourrais faire semblant d'être moi
mais je ne serais pas vrai

Et si tu n'existais pas,
je crois que je l'aurais trouvé
Le secret de la vie, le pourquoi,
simplement pour te créer
et pour te regarder…


Begin
Wil je het artikel lezen? "Een liefdeslied - 5 p."
www.deversmaldevraag.be
auto