Wil je het
artikel lezen? "
De bruiloft van Kana - een overbodig wonder? - 6 p."
Einde
De bruiloft van Kana was net als andere passages uit de bijbel, een inspiratiebron voor heel wat schilders. Maar slechts weinigen hebben zich ingeleefd in de Joodse levenswijze van Jezus' tijd. Het schilderij "de bruiloft van Kana" van Paolo Veronese (1528 - 1588) illustreert dit overduidelijk. Het toont ons in een monumentale weelderige stijl een upperclass-huwelijksfeest in de 16e eeuw in Venetië. Met als achtergrond de Italiaanse vijfsterren paleizen, schildert hij een gigantisch feest waaraan hijzelf en ook zijn vrienden mogen deelnemen. Eerder Hollywood of Monaco, dan Kana!
Willen we weten hoe het er in Antwerpen in die tijd aan toe ging, dan kijken we naar "de bruiloft van Kana" van Maarten de Vos (1532 - 1603). Dit schilderij draagt ook wel sporen van de Venetiaanse School, waarbij Maarten de Vos in de leer is gegaan. Het hangt - niet toevallig - bij het altaar van de herbergiers in de O.L.Vrouwkathedraal te Antwerpen. Het toont een Renaissance interieur met gasten die ofwel eigentijds of oosters gekleed zijn.
Kana was een dorpje in Galilea - niet te vergelijken met rijke steden als Venetië of Antwerpen. Van overvloed was er in dit dorp geen sprake, integendeel… de wijn raakt op. Maar dankzij de aanwezigheid van Jezus, kan een familie die zich zoveel gastvrijheid niet kon permitteren, toch nog feest vieren.
Wie minder houdt van schilderijen, en meer van wijn kan terecht bij http://www.kurkdroog.be. Je vindt daar niet veel Margaux's, wel deskundig advies in de zoektocht naar een betaalbare goede fles.
Begin
Wil je het
artikel lezen? "De bruiloft van Kana - een overbodig wonder? - 6 p."