Wil je het artikel lezen? "Als een kritisch jurist een vraag stelt - de parabel van de barmhartige Samaritaan 6 p."
Einde


de barmhartige Samaritaan

De eerste illustratie over de parabel van "De barmhartige Samaritaan" is dit meesterwerk van Vincent Van Gogh (1853 - 1890) - minder bekend dan zijn zelfportretten, maar toch wel uniek door zijn wondermooie koloriek. Van Gogh geeft een realistische beschrijving van het thema: de streek tussen Jeruzalem en Jericho zou er zo hebben uitgezien: bergachtig, niet makkelijk begaanbaar, ideaal voor struikrovers… en verschroeid door de hete zon.
Het slachtoffer werd uitgeschud en wordt nu met moeite op het rijdier getild. De lege koffer op de grond getuigt nog van de overval. Op het smalle pad evenwijdig met de linkerrand zie je nog hoe de leviet en in de verte ook de priester zich uit de voeten maken. Extra hulp was nochtans meer dan welkom!


de barmhartige Samaritaan

Daarna een schilderij van een onbekend Chinees schilder. Klik je op het schilderij, dan kom je op een website met nog enkele Chinese versies van bijbelse taferelen.
De setting lijkt erg veel op deze van het vorige schilderij. Dit thema is trouwens gemakkelijk uit te beelden: zo'n vorm van criminaliteit is een universeel gegeven. Onbaatzuchtige inzet is dat ook, hoewel die niet altijd op de voorgrond treedt.


de barmhartige Samaritaan

Deze ets van de Duitse schilder en tekenaar Julius Schnorr von Carolsfeld (1794 - 1872), (deel uitmakend van de "Bilder zur Bibel"), detailleert het verhaal iets verder. In het midden bovenaan zie je de struikrovers nog wegvluchten. Treffend in al die taferelen is de voorzichtigheid waarmee de Samaritaan zich "in slow motion" over het slachtoffer buigt. Het vormt een mooie illustratie van dat grote gebod "zijn naaste van ganser harte lief te hebben, met heel zijn verstand, heel zijn ziel en met inzet van al zijn krachten".

Bekijk ook eens het schilderij van Ferdinand Hodler (1853 - 1918) "De barmhartige Samaritaan".


Begin
Wil je het artikel lezen? "Als een kritisch jurist een vraag stelt - de parabel van de barmhartige Samaritaan 6 p."
www.deversmaldevraag.be
auto