Wil je het artikel lezen? "De doop van Achilles - 4 p."
Einde


Achilles

Als illustratie een beeldhouwwerk van Achilles, gemaakt door de Franse beeldhouwer Christophe Veyrier (1637 - 1689), bekend voor zijn standbeelden van religieuze en van mythologische personages, en neef en volgeling van de bekendere beeldhouwer Pierre Puget.

Volgens de oude Grieken werd Achilles onkwetsbaar door zijn doop in een mythische rivier, de Styx. Maar de kleine Achilles werd bij de onderdompeling aan zijn enkel vastgehouden, zodat er op die plaats geen water kwam, en Achilles' pees kwetsbaar bleef. Achilles werd net op die plaats door een pijl geraakt, en stierf.

Deze mythe toont wat de "bijbelse" doop niet is. Geen mysterieuze inwijdingsritus met betoverd water dat bovennatuurlijke bescherming geeft. Het christendom bevat natuurlijk - net zoals het leven - veel mysteries, maar het is geen mysteriegodsdienst. Vele oosterse of Afrikaanse godsdiensten zijn dat wel. Mensen krijgen dan toverkrachten zodat ze bijzondere dingen kunnen doen. Het komt er dan niet op aan een morele keuze te maken tussen goed en kwaad. Je moet gewoon de juiste techniek toepassen - het juiste ritueel…


Begin
Wil je het artikel lezen? "De doop van Achilles - 4 p."

stoomtrein