Wil je het artikel lezen? "Waarom is er geen breuklijn? - 6 p."
Einde


Aslan

"Waarom is er geen breuklijn?" betreft de kruisdood en de verrijzenis, en kan dus goed geïllustreerd worden door het verhaal van Aslan. Waarschijnlijk kent u deze leeuw uit de Kronieken van Narnia, geschreven door de Ierse schrijver en letterkundige C.S. Lewis (1898 - 1963). Clive Staples Lewis was hoogleraar literatuur aan de universiteit van Cambridge en nadien van Oxford. Door zijn vriendschap met de Rooms Katholieke hoogleraar J.R.R. Tolkien (schrijver van "The lord of the rings") evolueerde hij van een agnost naar een overtuigd christen, één der invloedrijkste geloofsverdedigers van de 20ste eeuw. C.S. Lewis schreef heel wat boeken over het christelijk geloof, maar ook een reeks sprookjes. Onder meer de Kronieken van Narnia, een zevendelige reeks, over een fantasiewereld die door een vloek gevangen raakt in een eeuwigdurende winter. Het eerste deel "De leeuw, de heks en de kleerkast" werd in 2005 verfilmd door Disney.
Wie het verhaal kent, ziet de analogie met Jezus' kruisdood. Aslan offert zichzelf op om één van de kinderen vrij te krijgen uit de greep van de ijskoningin. Aslan sterft, maar komt daarna opnieuw tot leven. Maar deze opstanding betekent nog niet het einde van de strijd… integendeel. De medestanders van Aslan moeten het opnemen tegen een woeste bende mythologische monsters.


Delacroix

In Christus aan het kruis schilderde Eugène Delacroix (1798 - 1863) een door iedereen verlaten man, omringd door een benauwende duisternis - symbool voor al het kwaad waarmee Hij werd beladen. Delacroix schilderde heel wat historische thema's met geweld en dood, maar in dit schilderij is alle aandacht exclusief gericht op de doodstrijd van één man.
De stervende man contrasteert wel sterk met de imposante leeuw. En toch symboliseren beide voorstellingen eenzelfde persoon. Het symbool van De Leeuw van Juda, zoals Jezus profetisch werd uitgebeeld, bevat heel veel kracht en deed onoverwinnelijkheid vermoeden. Hoewel, Jezus werd gedood… maar het opzet om Hem uit te schakelen is mislukt, want drie dagen later blijkt Hij weer te leven, en dan nog wel met een nieuwsoortig onkwetsbaar lichaam!


Begin
Wil je het artikel lezen? "Waarom is er geen breuklijn? - 6 p."
auto