Wil je hoofdstuk 9 van het boek lezen? Rolpatronen en tradities - 4 p."
Einde


Genrich Semiradskij

Christus in het huis van Marta en Maria is van de hand van Genrich Semiradskij (1843-1902). Een Russisch schilder, ook wel Henryk Siemiradzki genaamd - hoe zet je het Russische letterschrift trouwens om naar het Latijnse?

Jezus was vriend aan huis bij Lazarus en zijn zussen Marta en Maria. Marta is druk doende met het huishouden. Je ziet haar uiterst links in beeld. Ze komt aangestapt een kruik dragend, en kijkt een beetje verwijtend naar Maria die geboeid zit te luisteren naar Jezus' uitleg. Bij Jezus gekomen zal ze vragen "Heer, vindt u het niet erg dat mijn zuster mij alles alleen laat doen? Zeg haar toch dat ze me moet komen helpen!". Jezus' antwoordt haar: "Marta, Marta, je loopt maar te zorgen en maakt je druk over vele dingen. Toch is er maar één ding echt nodig. Maria heeft het goede deel gekozen en het zal haar niet worden afgenomen."

Deze situatie doet denken aan rolpatronen. Marta voelt zich verplicht haar gasten te verzorgen, en laat zo het echte leven aan haar voorbij gaan. Maria neemt tijdelijk afstand van het huishouden om volop te genieten van het moment, en Jezus zal haar die vrijheid niet ontnemen. Rolpatronen en tradities lijken soms op een harnas waarin je je nog nauwelijks kan bewegen. Sommigen doen het harnas vrijwillig aan. Anderen eisen dat hun medemens zo gekleed loopt.

Toch hebben rolpatronen en tradities ook een positieve rol - onderbelicht in deze tijd die nieuwe taboes creëert door de blinde ijver waarmee de oude taboes worden verguisd. Meer daarover in hoofdstuk 9 - Rolpatronen en tradities.


Begin
Wil je hoofdstuk 9 van het boek lezen? Rolpatronen en tradities - 4 p."
auto