Wil je hoofdstuk 2 van het boek lezen? " Geboren op de tekentafel van de Grote Architect - 6 p."
Einde


Dit "Knaapje met een klein hondje" werd geschilderd door de Italiaan Masaccio (1401 - 1428) op een houten circel met een diameter van 56 cm. Het knaapje heeft niet veel aandacht gekregen, want hij staat op de keerzijde van een veel kleurrijker schilderij over "De geboorte van Christus". In het Italiaans er is sprake van een "putto" - een jongetje met of zonder vleugels - gebruikt als element om beeldhouwwerken of schilderijen te versieren.

Hier wordt deze illustratie gekozen omwille van het contrast tussen mens en dier. Desmond Morris benadrukte in "De naakte aap" de gelijkenis tussen beiden. In "GEBOREN OP DE TEKENTAFEL VAN DE GROTE ARCHITECT" wordt het verschil belicht.

In tegenstelling tot de vissen, de reptielen en de amfibieën is de mens warmbloedig. Dus onafhankelijker want minder verbonden met zijn biotoop. Warmbloedig, net als de vogels en de zoogdieren. Maar anders dan deze, zonder een beschermende vacht of vetlaag - een corpulente buurman niet te na gesproken. Van nature niet beschermd en dus bestemd om te leven in een subtropisch paradijs… of om bekleed te worden. Een mens die zijn vacht zelf mag kiezen en daar heel nadrukkelijk gebruik van maakt. Een manier om te veruitwendigen wat van binnen leeft - de stemming, de artistieke smaak - of om zich aan te passen aan de eisen van 't moment zodat de mens z'n overall voor feestkledij kan ruilen. Die keuzevrijheid illustreert de aparte plaats die de mens inneemt in deze schepping.


Begin
Wil je hoofdstuk 2 van het boek lezen? " Geboren op de tekentafel van de Grote Architect - 6 p."
auto