Wil je het artikel lezen? "Waarom toch die bijbel? (IV) - graven als een archeoloog - 5 p."
Einde


Van Gogh Van Gogh

Groot contrast tussen die sobere kleurloze tekeningen van "een spitter" van Vincent Van Gogh (1853 - 1890) en het schilderij waarin Marc Chagall (1887 - 1985) ons trakteert op een vreugdevolle uitbarsting van kleuren.

De sobere tekeningen tonen een man die aan het spitten is. Moeizame volhardende arbeid die hier ter illustratie dient van het intellectuele zoekwerk in de bijbel - het graven in de breedte en in de diepte. Soms saai, die bijbelstudie, maar op termijn arbeid die het denken vormt, veelvoudig vrucht draagt en dus de moeite loont.


Chagall

Marc Chagall is een Fransman, van joods-Russische oorsprong, gekenmerkt door een unieke warme stijl, met rijk gebruik van symboliek en hevige kleuren. Heel wat van zijn schilderwerken en glasramen zijn gebaseerd op bijbelse thema's. Een rijke verzameling is opgenomen in het "Musée National du Message Biblique Marc Chagall" te Nice.

Het schilderij "de regenboog" toont Noach languit liggend op de grond, genietend van een prachtige regenboog, door Chagall voorgesteld als een helderwit geschenk van God. Noach heeft met zijn gezelschap de ark verlaten. En ook al is hij eraan ontkomen, de zondvloed van de voorbije maanden was ongetwijfeld een traumatische ervaring. Noach ziet rondom een wereld die van de verdrinkingsdood herstelt, en vraagt zich af wat hij nog zal beleven. En dan komt onverwachts die regenboog als een geschenk - een schouderklopje van Iemand die zo duidelijk maakt dat Hij de mens genegen is. Een knipoogje :-) waaruit warme sympathie blijkt.

Wie met God door het leven wandelt, en open staat voor zo'n intimistische ervaring, ziet ook soms een regenboog, al of niet bij het lezen van de bijbel. Een regenboog die het leven kleurt en na zwaar onweer opgelucht doet ademhalen. Een teken van hoop en liefde dat je zomaar overvalt - niet het resultaat van eigen navorsing, en intellectueel niet onderbouwd. Maar daarom niet minder authentiek voor een mens die niet alleen "verstand" is, maar ook hunkert naar een teken van liefde.

Ook zei God tegen Noach en zijn zonen: `Ik sluit nu met jullie mijn verbond, een verbond dat geldt voor al jullie nakomelingen en voor alle dieren die met jullie van boord zijn gegaan, alle dieren van de aarde. Ik beloof jullie dat ik het leven op aarde niet nog eens zal vernietigen door een grote watervloed. Nooit meer zal een vloed de aarde verwoesten.' En God vervolgde: `Het verbond dat ik sluit met jullie en alle andere levende wezens blijft voor altijd van kracht. Als teken van dit verbond tussen mij en de aarde, plaats ik mijn boog in de wolken. Steeds als ik boven de aarde de wolken samendrijf en de regenboog in de wolken zichtbaar wordt, zal ik denken aan het verbond met jullie en met alle andere levende wezens. Nooit zal er meer een watervloed komen die alles wat leeft, weg zal vagen. Als ik de boog in de wolken zie, zal ik denken aan het verbond dat voor altijd zal bestaan tussen mij en alle levende wezens op de aarde.'Deze boog,' zei God tegen Noach, `is het teken van het verbond dat ik heb gesloten met alles wat op aarde leeft.'
Genesis 9:8-17


Begin
Wil je het artikel lezen? "Waarom toch die bijbel? (IV) - graven als een archeoloog - 5 p."
Kuifje